måndag, juni 23, 2008

Felaktig bild

Jag är så otroligt trött på hur feta människor porträtteras i tv. Jag tänker främst på dokumentärer, som exempelvis den som visades på femman nyss. Den handlade om en sjukligt överviktig kille som skulle genomgå en magsäcksoperation.

Jag är så trött på den onyanserade bilden. Alla feta som visas är gnälliga, lata typer som knappt kan stava till sallad. Som skrattar åt sin fetma och säger "jag ska aldrig sluta äta pizza" typ. Som går till affären och inte vet vad som är vad i grönsakshyllan.

Det känns helt orealistiskt och faktiskt ganska kränkande. Min erfarenhet är att de flesta överviktiga är väldigt kostmedvetna. Man vet precis vad varje sak man äter innebär och hur nyttigt eller onyttigt det är. Dessutom är man inte en person som bara äter det feta på tallriken utan man äter, precis som alla andra, varierad mat.

Däremot har många överviktiga, jag själv inkluderat, en ohälsosam relation till mat. Inte sällan innebär den att mat är annat än just mat, näring. Ofta är mat tröst, sällskap, känslosubstitut.

Men det betyder inte att man är en lat jävel som skrattar åt sin fetma.

2 kommentarer:

  1. Visst är det osnyanserat, allt för att tillfredställa fördomarna hon enastionslystna tittare... Som om det inte spelar någon roll vilken tragedi det faktiskt är att hamna i ett matmissbruk. Det finns ingen som är i den situationen för nöjes skull.

    SvaraRadera
  2. Precis! Det är gjort för att folk ska sitta hemma i soffan och skratta åt den lata tjockisen. De visar aldrig den emotionella tragedi som (oftast) ligger bakom.

    SvaraRadera