onsdag, september 08, 2010

Biggest loser

Virtanen sätter fingret på det.

Tjockisarna behandlas ovärdigt, med silkesvantar, som vore de offer och mindervärdiga bara för att de väger för mycket. Det är vämjeligt att se. TV4:s hysteriskt politiskt korrekta behandling är förminskande och översittande.

Det finns inget jag stör mig på så mycket som hur överviktiga porträtteras i media. Jag har skrivit om det förut, men nu är det återigen aktuellt när Biggest loser Sverige har börjat sändas.

Jag förstår inte. Hur kan man bunta ihop ett gäng människor och framställa det som att de alla är likadana, för de har ju alla samma "karaktärsdrag" - övervikt?

Överviktiga är precis som alla andra - dvs olika. En del har doktorerat vid universitet, en del knappt gått ut grundskolan. En del är rika, en del lever på ekonomisk marginal. En del gillar musik, en del gillar trav, eller shack. En del är modiga, en del vågar nästan ingenting. En del är lyckliga, en del mår pyton.

Vissa är tjocka för att de inte tror på sig själva och har dålig självkänsla, men vissa är det för att de har svårt att komma igång med träning, för att de är fast i ett mönster, för att de har ett matberoende. Eller för att de helt enkelt mår bäst så (go figure).

Jag är så jävla trött, rent ut sagt, på att tjocka människor i tv framställs som att de är små grå möss som har en inre, vacker människa i sig som bara längtar efter att få komma ut. Som att de inte vet någonting om kost och näringslära (ofta är det ju precis tvärtom! Inga vet mer om detta än överviktiga), som att de inte fattar effekterna av att äta ohälsosamt.

Vi fattar. Vi vet. Vi kämpar, men vi lever faktiskt under tiden också. Sover, älskar, tvekar, vågar, reser, läser, firar födelsedagar, bryr oss om våra vänner, jobbar och pluggar.

Visa det om ni vågar, TV4.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar